Для підприємств сфери обслуговування, зокрема, готелів, адміністративних площ, торгових центрів потрібна постійно діюча вентиляція. При цьому основні схеми можуть бути різними в залежності від призначення приміщень.

У кожному конкретному випадку вентиляція має свої особливості.

Особливості систем вентиляції готелів

 

Майже всі готелі обладнуються вентиляційно-конвекторними системами з подачею первинного повітря для кліматизації номерів. Найчастіше вентиляційно-конвекторна система встановлюється в ніші, обладнанній за вхідними дверима. Вентиляційно-конвекторна установка формує суміш з повністю зовнішнього і рециркуляційного повітря, яка подається в номер через прямокутну горловину. Рециркуляційне повітря відводиться через повітрозабірник, як правило, змонтований в нижній площині ніші.

 

При цьому повітря відбирається на рециркуляцію не повністю: частина повітря відводиться через ванну кімнату розташованим там витяжним вентилятором, сполученим з відвідним повітропроводом. Основна схема функціонування вентиляційно-опалювальної системи, яка обслуговує готельні номери.

 

Об’єм витяжного повітря завжди менше обсягів приточного зовнішнього повітря, що створює в номерах незначний надлишковий тиск. Об’єми припливного зовнішнього повітря, необхідного для кожного конкретного номера, повинні визначатися або на основі діючих в даному регіоні норм і правил, або рекомендацій місцевих органів санітарного контролю. Витяжні ніші, що видаляють повітря з ванних кімнат, виводяться на покрівлю. У великих готелях їх досить багато, що може створювати серйозні проблеми з вибором місця для розміщення пристроїв забору припливного зовнішнього повітря або агрегатів первинної обробки зовнішнього повітря. Слід категорично виключити потрапляння відвідних мас забрудненого повітря в середовище, що обслуговується через збірники зовнішнього повітря.

 

Для ресторанних залів, конференц-залів та ін. рекомендується застосовувати припливно-рециркуляційні системи. В цьому випадку система подає в приміщення суміш зовнішнього і рециркуляційного повітря. Змішування здійснюється всередині спеціального агрегату, який при цьому відводить частину відпрацьованого повітря рециркуляції за допомогою системи взаємодіючих заслінок.

Вентиляція на підприємствах громадського харчування

 

Вентиляція на підприємствах громадського харчування повинна відповідати наступним вимогам:

  • забезпечувати відведення димових газів, запахів та ін.;
  • запобігати надмірному зростанню відносної вологості;
  • підтримувати температуру середовища на рівні, комфортному для відвідувачів;
  • підтримувати знижений тиск по відношенню до суміжних приміщень, запобігаючи поширенню запахів.

 

Як правило, проводиться близько 20-30 обмінів об’ємів повітря в годину або з розрахунку 60-90 м3/год на квадратний метр площі. Для підтримки зниженого тиску на необхідному рівні необхідно, щоб об’єм зовнішнього повітря, не перевищував 85% обсягу вивідної маси. На кухні в зимовий період загальноприйнятою вважається температура 22-24 °С, влітку вона може підвищуватися до 25-30 °С. Взимку слід регулювати температуру зовнішнього повітря, щоб уникнути утворення конденсату, холодних протягів і т.д.

 

Вентиляція в торгових центрах

 

Зазвичай встановлені тут системи вентиляції – повністю повітряні. Для багатоповерхових торгівельних споруд слід враховувати дві обставини:

  1. Чим вище поверх, тим нижче відвідуваність. Наприклад, на четвертому поверсі покупців істотно менше, ніж на першому. Звідси необхідність спроектувати таку систему вентиляції, яка враховувала б меншу кількість відвідувачів.
  2. Як правило, на верхніх поверхах, особливо за кордоном, для залучення покупців розміщують ресторани і закусочні. Наявність закусочних і ресторанів ставить ряд специфічних проблем з вентиляції та відведення відпрацьованої повітряної маси.